Näringsskillnad i ekologisk mat?

Skillnaden mellan vanligt odlad mat och ekologisk odlad mat är både stor och liten. Den största skillnaden mellan ekologisk och vanligt odlar är miljöpåverkan. Ekologiskt är skonsammare och här används inga bekämpningsmedel eller liknande. Djur får friare ytor och trängs inte i trånga burar som oftast är fallet när man gör som man brukade göra. För oss som konsumenter så innebär det oftast ett lite högre pris. Denna lilla ökning är dock väl värd alla fördelar som ekologisk mat ger till både människor, djur och miljö.

Ekologisk mat har mer antioxidanter än grönsaker och livsmedel som odlats på det konventionella sättet. För resten av näringsvärdena så är skillnaderna små. Det finns dock andra faktorer som talar för att ekologisk mat ändå är väsentligt mycket bättre att äta. En av dessa faktorer är att man får i sig mindre bekämpningsmedel och dylikt. Ekologiskt odlad mat måste klara av strikta krav från Livsmedelsverket för att kunna kalla sig för just ekologisk mat, något som gör att vi som konsumenter kan ha förtroende för att produkterna håller måttet.

 Ekologisk mat är värt sitt pris

Att odla ekologisk mat är ett bra sätt för bönder och odlare att ta fram produkter på ett långsiktigt och miljövänligt sätt. I slutändan så är det alltid upp till konsumenterna själva att avgöra vad som är viktigt, ett billigt pris eller ett hållbart arbetssätt. Även om ekologiska produkter oftast är lite dyrare så handlar det sällan om alltför stora summor. Det är många gånger värt att spendera några extra kronor på att köpa det ekologiska alternativet, framför allt om det även är lokalt producerat. Det är den ekologiska produktionen som fungerar som en motvikt mot de enorma och många gånger omoraliska megaföretagen. Genom att tydligt visa att ens värderingar när det kommer till miljö- och hälsa gör att man hellre lägger lite mer pengar på sina varor kommer även dessa företagen att börja märka av det i sina omsättningar.

Ekologisk mat är bättre både för dig och för miljön