Minecraft – populärt i skolorna

Ett av världens mest populära spel är Minecraft, ett spel som utvecklades i början av Marcus ”Notch” Persson innan de växte till ett enormt spel med massor av utvecklare och flera miljarder i omsättning. Vad är det som gjorde att just detta spel blev så stort? En stor del av detta har nog med själva spelet och spelvärlden att göra. Du som spelare har nämligen fria händer att göra vad du vill i Minecraft. Det innebär att du kan utforska världen precis hur du vill och på många sätt lära dig om både fysik och matematik och andra skolämnen på ett intuitivt och leksamt sätt.

Faktum är att det till och med används i skolans värld, och det är något Minecraft själva har uppmärksammat. Med MinecraftEDU tillhandahåller Mojang, företaget bakom spelet, alla verktyg och instruktioner som lärarna behöver för att kunna undervisa med spelet som verktyg. Ett exempel på ett projekt som elever använde spelet till var att bygga en modell av Stockholm helt och hållet i Minecraft. Som lärarna själva förklarar så var det ett otroligt lyckat sätt att börja lära ut olika ämnen till eleverna. Det var så lyckat att eleverna började spendera mer och mer tid av sin rast till att bygga, fixa och lära sig mer. Helt plötsligt fick de ett helt nytt sätt att engagera sig och de fick ett brinnande intresse för lära sig.

Minecraft en del av framtiden

Detta sätt att använda sig av en plattform som eleverna redan känner till väl har dock både fördelar och nackdelar, även om fördelarna är mycket större än nackdelarna. En av nackdelarna är att det inte är alla som är bekanta med spelet. Detta gäller både elever och lärare, något som kan skapa osäkerhetskänslor. Tursamt nog är detta ett mindre bekymmer eftersom det både är lätt och kul att lära sig hur man hanterar Minecraft.

Minecraft är ett spel som numer även spelas i skolor